Boşanma Davası Ne Zaman Açılır?
Boşanma davası, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı, tarafların bir arada yaşamasının artık mümkün olmadığı durumlarda açılır. Hukuki olarak belirlenen çeşitli nedenler arasında sadakatsizlik, şiddet, terk veya ekonomik şiddet gibi sebepler yer alabilir. Taraflar, boşanma sürecinde yaşanan bu sorunları belgelendirerek ve kanıtlayarak boşanma davası açabilirler. Davanın açılabilmesi için gereken hukuki sürecin doğru şekilde yönetilmesi önemlidir.
Bu Konuda Destek Alman mı Gerekiyor?
Hukuksal haklarınız ile ilgili detaylı bilgiler edinmek ve harekete geçmek için her zaman sizlere bir adım uzaktayız. Diğer hukuki destek sağladığımız hizmetlerimiz için sayfamızı ziyaret etmeyi sürdürebilirsiniz.
Bir Avukata İhtiyacın Olduğunu Nasıl Anlayabilirsin?
Eğer yasal bir sorunla karşı karşıyaysanız, karmaşık belgelerle uğraşıyor, haklarınızı ve yükümlülüklerinizi tam olarak bilmiyor, maddi veya manevi risklerle karşılaşıyor ya da uzmanlık gerektiren bir konuyla uğraşıyorsanız profesyonel hukuki destek, haklarınızı korumanıza ve doğru adımları atmanıza yardımcı olacaktır. Hukuksal hizmetlerimiz ile ilgili bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin!
Merak Edilen Sorular?
Boşanma davası çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Boşanma davasının bu ikili ayrımı tarafların anlaşmadıklarında çekişmeli dava açmalarına yol açmakta olup anlaştıklarında boşanma avukatına hazırlatacakları anlaşmalı boşanma protokolü vasıtasıyla çözüme kavuşacaktır.
Boşanma davası çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Boşanma davasının bu ikili ayrımı tarafların anlaşmadıklarında çekişmeli dava açmalarına yol açmakta olup anlaştıklarında boşanma avukatına hazırlatacakları anlaşmalı boşanma protokolü vasıtasıyla çömüme kavuşacaktır. Çekişmeli boşanma davasında bilinmesi gerekenler içinde ise tabii ki de davanın mutlak boşanma sebepleri dediğimiz zina sebebiyle boşanma davası, terk sebebiyle boşanma davası, akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası, onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası mı yoksa nisbi boşanma sebepleri dediğimiz ve bu sayılanlar dışında kalan sebeplerle açılan boşanma davası mı olacağına karar vermekten geçmektedir. Bu konu hakkında boşanma avukatınızdan destek almanızı ve davanızın hangi sebepten açılacağına birlikte karar vermenizi önemle tavsiye ederiz.
Boşanma davasında hakimin re’sen yani kendiliğinden alabileceği kararlar olmasına karşın özellikle tazminatlar, nafaka ve velayet konularında taleple bağlı olduğunuzu unutmamanız şarttır. Nitekim boşanma davasında maddi tazminat talebiniz yoksa, manevi tazminat talebiniz yoksa, eşiniz kusurlu bulunmuş olsa dahi hakim kendiliğinden tazminatlara hükmedemez. Buna ilişkin talebinizin olması dışında bu talebin kabul edilebilmesi için tazminat koşullarının da sağlanması şarttır. Zira her tazminat talebinin kabul edilmesi diye bir koşul da olmayacaktır. Örneğin eşinizin kusurunu ispat ettiniz diyelim ancak bu kusur manevi tazminat gerektirmeyen yani kişilik haklarınıza bir saldırı niteliğinde olmayan bir kusur ise hakim tazminata hükmetmeyecektir. Bu taleplerin karşılık görmesi için boşanma avukatınıza manevi tazminat gerektiren sebepleri bir bir anlatmanız şarttır.
Öncelikle şunu bilmek şarttır. Boşanma davalarının en önemli hususu maddi ve manevi değerlerden üstün olan çocuklardır. Çocuklarınızın velayetinin alınması onlardan kopmayacak olmanız her şeyden önemli olacaktır. Çocuklarınızla birlikte olacağınız gelecek planları, bu bakımdan oldukça önemli bir role sahiptir. İkinci husus tabii ki de maddiyattır. Nitekim mal canın yongasıdır. Boşanma davasını kaybedip kusurlu bulunduğunuz ortaya çıkartılırsa ne yazık ki tazminat yükümlüsü olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Verdiğiniz her tazminat sizin gelecekteki maddi durumunuzu oldukça etkileyecektir. Paraya olan ihtiyaç hiç bitmeyeceğinden toplu olarak maddi tazminat yahut manevi tazminat yükümlüsü olmak tabii ki de istenmeyen bir sonuçtur. Bunun için mücadeleyi elden bırakmamak şarttır. Üçüncü husus da mal paylaşımına ilişkin durumlardır. Annenizin ya da babanızın düğünden sonra aldıkları ev ya da arabanın paylaşımından tutun da evlilik öncesi bekarlıktan kalan mal varlığınızın satışından elde ettiğiniz gelirle yaptığınız harcamaların paylaşılıp paylaşılmayacağı oldukça önemli konulardır. Bekarlıktan kalan mal varlığınızın evlilik sonrası alınan evin paylaşımında kullanıldığını düşünmek sizi maddi olarak oldukça etkileyecektir. Bundan dolayı mal paylaşımında hesaplanacak artık değer ve katkı payı, katılma alacağının tespitinde sizleri kurtaracak olan durumlardır. Ayrıca evlilik içinde yapılan borçların da nasıl hesaplanması gerektiğini öğrenmekte oldukça önemlidir.
Çoğu eş boşanma davasının bir son olduğunu, hayatının karardığını düşünmekte. Aslında oldukça kötü bir düşünce olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü boşanma davası hayatın bir parçası ve de her bitiş yeni başlangıçların bir habercisi. Sonuçta kimse istemediği bir kişiyle ömür boyu yaşamak zorunda kalmamalı. Fakat bazı eşler ne yazık ki bu durumu bir savaş haline getirmekte. Özellikle de çocukları göstermeyerek bu savaştaki en büyük silahlarını kullanmakta. Bu durumun inanılmaz yaralayıcı olduğunu söylemek hiç zor olmasa gerek. Çocukların silah olarak kullanılıp da anneyi ya da babayı zor durumda bırakmaya çalışmak hiç adil değil. Boşanma davası çiftler arasındaki bir çekişmedir. Çocukların bu çekişmeye alet edilmesi, onların da taraf olarak boşanma davasında yer aldırılması psikolojilerini mahvettiği gibi hiç gereği olmayan bir durum aslında. Olması gereken çocukların bu sürecin dışında tutulup annesini veya babasını görmesini sağlamak olmalı. Eşinize kızgınlığınızdan dolayı çocuğu anneye veyahut babaya göstermemek aslında baba ya da anneyi cezalandırmak değil bilakis çocuğu yıpratmaktır.
Boşanma davasının kazanılma koşullarından birisi tabii ki de tavsiye niteliğinde olmak şartıyla iyi bir boşanma avukatıyla çalışmaktır. Boşanma avukatı bilmediğiniz incelikleri mahkemeye sunarak ve süreci yürüterek davanızı kazanmanıza yol açacaktır. Hatta kaybedilmesi muhtemel davalarda bile boşanma avukatıyla dosyanın takip edilmesiyle zararınızın daha da azalacağını unutmayın. Boşanma davasının kazanılma koşullarından bir diğeri de dava dilekçelerinin kusursuzca hazırlanmasından geçer. Boşanma davaları yazılı yargılama usulüne tabidir. Yani siz dilekçenizde hiçbir şey bahsetmeyip de duruşmada her şeyi anlatırsanız dahi bu husus ne yazık ki kabul edilmeyecektir. Bilinenin aksine boşanma davasında duruşmada konuşmak değil dilekçeleri iyi hazırlamak sizi bir adım önde tutar. Boşanma davalarının iskeleti dilekçelerdir. Dilekçeniz zayıfsa davanızın ayakta durma olasılığı sıfırdır. Eninde sonunda o davayı kaybedersiniz. Zira dilekçelerinizde bahsetmediğiniz bir olayla ilgili tanık da dinletseniz duruşmada bu duruma değinseniz dahi bu hususlar hakim tarafından hükme esas teşkil etmeyecektir. Davanın kazanılma koşullarından bir diğeri de karşı tarafın kusurunun ortaya çıkartılması ve boşanma sebeplerinin mahkemeye iyi bir şekilde sistematik bir şekilde sunulmasıdır. Her sistematik sunum davanın kazanılmasında size oldukça fayda sağlayacaktır.
Hemen başvuru yaparak, bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Mesai saatlerimiz içerisinde bizimle görüşmenizi yapabilirsiniz.
Kılavuz
Hizmetlerimize ilişkin süreçler ve çalışmalarımızı görmek için aşağıdaki belgeleri indirebilirsiniz.